top of page

Verslagen deelnemers

"Bij

Liya schreef ik me in om in het afgelopen najaar 10 x (naakt-)model te gaan tekenen en schilderen.

 

Ik ben beeldend kunstenaar te Amersfoort. De afgelopen 10 jaar heb ik mij volledig professioneel bezig gehouden met de ontwikkeling van mijn schilderijen en tekeningen. Voor mij biedt de modelteken-groep een prima gelegenheid om mezelf verder te bekwamen in het schetsen en schilderen naar waarneming van het menselijk lichaam. Immers een model uitnodigen in mijn piepkleine atelier aan huis is geen optie.

 

De oefening ligt er vooral in om goed te kijken en snel te registreren wat de belangrijkste kenmerken zijn aan het model. Daar zijn de 5 en 10 minuten schetsen zeer geschikt voor. Meestal starten we daar de avond mee om er in te komen en worden de standen langer naarmate de avond vordert.

 

In het begin bakte ik er niet veel van. Spannend en alles nieuw. Het was voor mij meer dan 30 jaar geleden dat ik tekende naar model op de Kunstacademie.

 

Naarmate de cursus vorderde kon ik mij heel goed concentreren en kwam ik vooruit. Ik waardeer zeer de rustige en serieuze sfeer in de groep waardoor er hard gewerkt kan worden. En natuurlijk de gezelligheid tijdens de koffie.

 

Alle reden dus voor mij om een doorstart te maken.

Hartelijk dank Liya zover voor al je inspanningen en leerzame avonden.

 

- Geke, Deelnemer

"Tijdens

mijn studie aan de Kunstacademie was modeltekenen één van mijn favoriete vakken en al jaren voelde ik de kriebels om dit weer eens op te pakken. In mijn dagelijkse werk teken ik veel, echter hoofdzakelijk digitaal op de computer. Het leek me daarom wel een goed idee om weer eens een wat vrijere en spontanere tekenhand te ontwikkelen. Helaas waren mijn zoekpogingen om iets dergelijks in Amersfoort te vinden vooralsnog op niets uitgelopen. Dat Liya op een koude avond in januari aan de bel kwam om te flyeren voor de modeltekenavonden kwam voor mij als geroepen. 

De eerste avond vertrok ik met gemengde gevoelens naar het atelier waar het modeltekenen plaats zou vinden. Zou ik nog wel kunnen tekenen zonder digitale trucjes zoals copy, paste en delete!?

 

Bij binnenkomst gaf de geur van verf me meteen een vertrouwd gevoel en na het klaarzetten van de schildersezels ging iedereen geconcentreerd aan de slag met veel verschillende materialen.

Na wat te hebben uitgeprobeerd om het juiste materiaal te vinden, kwam ik uit bij houtskool en ik had al snel weer de slag te pakken. Heerlijk om met zo'n ruw materiaal de eerste lijnen op het papier te zetten. Heel anders dan het gepriegel met pixels en vectoren.

 

Hier gaat het alleen om het zoeken naar de juiste verhoudingen, goed kijken naar de vorm en schaduwen aanbrengen om diepte te creeren. Je bent zo druk bezig dat het voor je het weet al weer pauze is.

De groep is divers met ervaren en minder ervaren tekenaars en het is leuk en inspirerend om de verschillende tekenstijlen te zien. Verder is het prettig dat er geen prestatiedruk is. Het eindresultaat hoeft niet goed te zijn zoals tijdens mijn werk. Is een lijn verkeerd dan teken je een nieuwe en mislukt er iets...nou jammer dan!

 

Kortom, heerlijke avonden om weer vrij en ontspannen met tekenen bezig te zijn. 

 

- Olga, Deelnemer

Benieuwd geworden?

"Woensdagavond

 Er verzamelen zich wat auto's en enkele fietsen bij de locatie waar we elke woensdagavond samenkomen.

 

Ezels komen tevoorschijn, een platvorm wordt klaargezet.

Het model wandelt binnen en gaat zich omkleden. Een kacheltje staat klaar, lampen worden aan of juist uit gedaan. 

Zo zijn er binnen een kwartier ineens een aantal mensen aan het tekenen en schilderen. 

 

Het is werken en spelen tegelijk.

Het is het wonderlijke samengaan van diepe concentratie aan de ene kant en alles-wat-dwingend-is-loslaten aan de andere kant; van heel aandachtig zijn enerzijds en ondertussen je hand met het krijtje laten spelen op papier anderzijds.

 

Een avond met plezier en voldoening, met in- en ontspanning. Kortom, een heerlijke avond. En... ?

Volgende week mogen we wéér!

- Rian, Deelnemer

"Woensdagavond...

een wisselende groep mensen komt bij elkaar om te tekenen / schilderen. 

Verschillende stijlen, niveau's en ambities. Geen verplichtingen, wel motivatie en plezier.

 

Je kunt er voorstudie's maken, je vaardigheden onderhouden of ...je maakt er 

een ontdekkingsreis (kijken waar je uitkomt) of laboratorium van (nieuwe technieken of inzichten onderzoeken)

 

De avond verloopt volgens een vast patroon...We beginnen met loskomoefeningen van 1 of 2 minuten, daarna enkele standen van 10 of 15 minuten en na de pauze een

 langere stand. 

De korte standen zijn prima om focus en intuitie aan te scherpen. 

De langere standen zijn ideaal voor een gedetailleerde studie of meerdere deelstudies. 

Omdat je wat meer tijd hebt kun je ook kiezen voor bewerkelijker technieken.( bijvoorbeeld schilderen )

 

De avond wordt afgesloten met een rondgang langs al het werk. 

Het is inspirerend om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier tot resultaten komt. 

Dat is wat mij betreft dan ook de belangrijkste toegevoegde waarde van tekenen in een zo gevarieerde groep.

 

- Theo, Deelnemer       

bottom of page